// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// RISOTTO ZE SZPINAKIEM I APPENZELLER (SER SZWAJCARSKI)



Dla 4 osób.
Czas przygotowania 30min.

Składniki:

160 gr sera appenzeller startego na grubym oczku na tarce
280 gr ryżu do risotto
90 gr szalotki  b.drobno posiekanej
60 gr masła
160 gr młodego szpinaku
65 gr rukoli
900 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wina

Przygotowanie:

Rozpuść masło w dużym garnku, dodaj szalotkę i podsmaż, aż będzie szklista, (ale bez koloru). Następnie dodaj ryż i pomieszaj tak by cały ryż był obtoczony tłuszczem. Od momentu jak ryż będzie szklisty dodaj białe wino i smaż aż kompletnie wyparuje. Dodaj bulion i mieszaj cały czas na średnim ogniu ok 20 min., aż ryż będzie al dente. Na koniec dodaj szpinak, rukolę i ser. Energicznie pomieszaj, dopraw do smaku i  bon appetit.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.